2012. december 2.

Advent


December másodikán elkezdődik, az idei év utolsó nagy ünnepére való négy hetes felkészülés. Ebben az időszakban lehetőség van az embernek arra, hogy ráhangolja a lelkét, testét és környezetét a karácsonyra.

Vannak, akik a hitükben erősödnek meg ilyenkor, vannak akik bevásárlási lázban égnek. Sajnos olyanok is akadnak, akik ilyenkor még szomorúbbak, mint máskor. Az viszont tény, hogy senki nem tud szó és gondolat nélkül átsiklani adventen.

"Adventus Domini" -az Úr eljövetele. Erről a latin kifejezésről kapta a karácsony előtti időszak a nevét. Jézus születésére készülnek a hívő emberek, másoknak a szeretet ünnepét jelenti a karácsony.

Advent első vasárnapja a keresztény egyházi év első vasárnapja is. Levetve az egész év terhét, most kezdődik egy új időszámítás, ami felkészít bennünket a Születésre, az új élet kezdetére. Ilyenkor a legtöbb ember arra figyel, hogy minél több szeretetet adjon, a jót vegye észre maga körül. Az emberek emellett azokkal az évszázados hagyományokkal élnek, amelyeket vagy meg akarnak tartani, vagy újra fel szeretnének éleszteni.

A mai rohanó világban nem is olyan könnyű dolog odafigyelni ezekre az apróságokra, melyek segítenek a téli sötét időszakot legyőzni, fényt, illatokat és harmóniát teremteni az otthonokba. Ehhez pedig lényegtelen, hogy valaki hívő-e, vagy sem. A karácsonyi hangulat megteremtése napról napra, független minden vallástól. Ez csupán a belső indíttatáson múlik.

Az, hogy hogyan érkezik meg az ember karácsonyhoz, sok külső ráhatáson múlik. A mai társadalom belesulykolja mindenkibe, hogy csak akkor lesz szép az ünnepe, ha megveszi a legnagyobb, legdrágább ajándékot. (Ráadásul ezt még sokan banki hitelből is teszik, így az ajándék rögtön kétszer olyan drága lesz.) Ha a lakásban minimum három napot reggeltől estig takarított, ha tízféle süteményt készített. Versennyé vált ez is, mint az élet többi része.

Vannak, akik képesek ebből kiszállni, és az ünnep igazi lényegére koncentrálni. Szeretném, ha egyre többen képesek lennének erre!

Kívánok mindenkinek békés, nyugodt Adventi időszakot!